Kumanda RC araçlarda en yetkili parçadır, tüm komutlar kumandadan verilir ve kumanda alıcıya ne iletirse araç o sinyale göre tepki verir. Kumanda ve alıcı genelde birlikte satılır ancak ihtiyaca göre ayrı ayrı da alınabilir. Her kumanda modeline göre bir alıcı üretilmektir. Farklı model bir alıcıyla farklı model bir kumanda uyum sağlmayacaktır. Nadir görülen veya fason üretilen modeller birbiriyle uyum sağlayabilir.
Aynı ortamda aynı marka ve model kumanda neden birbine karışmaz?
Bind, kumanda ve alıcıyı birbirine tanıtan bir fonksiyondur. Kumanda sadece bind edilen alıcıya komut gönderir. Bu sebeplede diğer alıcıya sinyal göndermez ve çakışma durumu olmaz. Her modelin bind yapılma işlemi farklıdır. “Model no bind” şeklinde aratırsanız videolu anlatımlar bulabilirsiniz.
Not: Eski bir model olan 27mhz kumandalarda sinyal çakışması sıkça görülürdü, farklı kristallar veya modeller kullanılmaya çalışılırdı. Ancak günümüzde 2.4 Ghz kumandalar oldukça yaygınlaştı ve sinyal karışmasının önüne geçildi.
Kumandalarda Kanal Nedir?
Kumandalardaki kanal sayısı arttıkça araca verebileceğimiz komut sayısıda artar. Bir kumanda en az 2 kanallı olur, genellikle 1. kanalda servo, 2. kanalda ise ESC bağlı olur. Kumandamız 3 kanal olursa 3. kanala ışık kiti bağlayabiliriz, 4 kanal olursa ek olarak vinç, duman kiti gibi özellikler bağlayarak bunları kumandadan kontrol edebiliriz.
Dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır,
– 2 Kanal kumanda 3 kanal alıcılar mevcuttur. Bu tür sistemlerde alıcıdan 3. kanala örneğin ışık kiti bağlayabilirsiniz fakat kumandadan kontrol edemezsiniz. Kontrol edilmesi için kumandanında 3 kanal olması gerekmektedir.
– 3. kanala standart bir ışık kiti takıldığında kumandadan açıp kapatabilmek için On/Off switch kullanılması gerekmektedir.
Ürünü tanımak için bu LİNK i inceleyebilirsiniz.
Kumandalar tiplerine göre 2’ye ayrılırlar;
Pistol Kumandalar, en az 2 kanallı olurlar en fazla 4 kanala kadar seçenekleri bulunmaktadır. Tipi adını aldığı gibi silah şeklindedir. Tetik kısmından ileri ve geri komutu verilir. Sağ tarafında bulunan tekerlek ilede sağ sol komutları verilir. Stick kumandalara göre daha ergonomik ve kullanımı kolaydır. Ancak Stick kumandalar kadar kanal sayısını sahip değillerdir. Kara araçlarında Drift, off road gibi kategorilerde terih edilir.
Stick Kumandalar, eskilerde oyuncak sınıfındaki araçlarda sık gördüğümüz kumandalardandır. Adını, üzerinde bulunan komut vermemizi sağlayan çubuklardan alırlar. 4 kanal ile 20 kanal (daha üstünde olanlarda vardır) seçeneklere sahiptirler. Fazla kanal sayısına ihtiyaç duyulduğunan hava araçları için tercih edilir. İş makinası, tır gibi kategorilerde de kanal sayısı ihtiyacından tercih edilmektedirler.
ESC, Servo, Motor, Lipo Pil hakkında detaylı bilgi almak için RC Araçlarda Kullanılan Temel Elektronik Malzemeler Nelerdir? başlıklı konumuzu okuyabilirsiniz.
Konuyu Forumda Yorumlayabilirsiniz >